Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti este înscris în subprogramul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, aşa cum este reglementat prin Ordinul M.S. Nr.964/2022 privind modificarea si completarea Normelor tehnice de realizarea a programelor nationale de sanatate .
Acest subprogram este adresat femeilor ce au vârsta între 25 şi 64 de ani si nu au diagnostic oncologic confirmat.
Institutul nostru este cea mai cunoscută unitate sanitară în domeniul oncologic, având o experienţă vastă, specialişti recunoscuţi şi un program de cercetare ce cuprinde proiecte în cooperare cu binecunoscute institute din străinătate. In cadrul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” se organizează şi
funcţionează U.A.T.M. a Institutului Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” care
asigură asistenţă tehnică şi management pentru Programul naţional de depistare
precoce activă a cancerului prin screening organizat – Subprogramul de depistare
precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeş-Papanicolaou
la populaţia feminină eligibilă în regim de screening implementat în regiunea
Bucureşti-Ilfov care grupează municipiul Bucureşti ,judeţul Ilfov cat si regiunea de Sud-Est cuprinzand Judetele: Constanta -Tulcea-Braila-Galati-Buzau-Focsani
Pentru acest subprogram, ce constă în testarea gratuită si nedureroasa, prin metoda frotiului cervical Babes-Papanicolaou, a populaţiei feminine, institutul asigură specialişti ginecologi (medici şi cadre medii), medici şi biologi anatomopatologi, Laboratorul de Anatomie Patologică detine aparatură medicală modernă, iar specialiştii cu cea mai mare experienţă pot diagnostica cu acurateţe rezultatele testărilor.
Invităm medicii de la Cabinetele Individuale (medicii de familie) precum şi alte societăţi, asociaţii (centrele de recoltare, laboratoare, etc.) din Bucureşti şi judeţul Ilfov, să se alăture institutului nostru, pentru participarea la acest subprogram .
Obiective propuse:
-Reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora;
-Depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce;
-Îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament;
-Creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.
Multe persoane se întreabă din ce cauză au fost afectate de cancer. Care este motivul pentru care anumiți oameni fac cancer? Răspunsul nu este tocmai simplu. În primul rând, trebuie avută în vedere componenta ereditară și cea familială. Persoanele cu rude care au avut cancer, în special cele cu rude de gradul întâi, au risc mai mare de a face, la rândul lor, cancer. Un alt aspect al componentei familiale este expunerea la factori de risc comuni. Printre aceștia se numără fumul de țigară, aceleași obiceiuri alimentare, consumul de alcool etc.
A doua componentă ce trebuie avută în vedere este reprezentată de factorii de risc. Există numeroși factori de risc pentru cancer, cei mai importanți fiind fumatul, consumul de alcool, expunerea la radiații – precum statul prea mult la soare, timp de multi ani- și expunerea la substanțe cancerigene, precum azbest, diverse produse industriale etc.
La pacienții care au fost tratați de cancer, sunt doi factori de risc foarte importanți pentru apariția unei noi formațiuni tumorale primare. Antecedentele personale de cancer, adică neoplasmul care s-a vindecat, și tratamentul pentru primul cancer, respectiv chimioterapie și radioterapie. Este unul din motivele pentru care acești pacienți sunt evaluați periodic, timp de mulți ani, după finalizarea tratamentului.
A treia componentă, asupra căreia nu există control, este probabilitatea. Trebuie înțeles că orice transformare tumorală este consecința unor mutații genetice, adică a unor modificări produse la nivelul materialului genetic (ADN). Este dificil de explicat, însă important este să se înțeleagă faptul că aceste modificări se produc în mod relativ întâmplător. Acesta este unul din motivele pentru care persoane cu risc înalt de apariție a cancerului, ca de exemplu marii fumători și marii băutori nu fac această boală. Totuși, probabilitatea de aparitie a cancerului in randul celor cu mulți factori de risc este mult mai mare decât la persoanele fără factori de risc.
Exemplu imaginar: din 100 de mari fumători, 10 fac cancer, pe când din 100 persoane care nu fumează, numai 1 face cancer.
La început, majoritatea cancerelor sunt asimptomatice. Acesta este și unul dintre motivele pentru care diagnosticarea în fazele incipiente este relativ rară. Manifestările clinice ale cancerului sunt dependente de încărcarea tumorală, respectiv cât de mare este tumora, localizarea tumorii (unele tumori mici situate în zone anatomice cheie pot produce manifestări clinice, în timp ce unele tumori voluminoase pot rămâne asimptomatice timp îndelungat) și producția a diverse substanțe de către celulele tumorale ce cauzează așa-numitele sindroame paraneoplazice.
De asemenea, nu în ultimul rând, contează foarte mult și sensibilitatea pacientului. Unii oameni sunt atenți la cele mai mici schimbări ale propriului corp, în timp ce alții nu țin seama de ele chiar dacă devin foarte deranjante.