În 1926, a început să funcționeze primul centru anticancer în cadrul Spitalului Colțea, sub conducerea Prof. Dr. Amza Jianu și a Prof. Dr. Ion Jovin. În 1932, acest centru este transferat la Spitalul Filantropia.
În 1949, se pun bazele Institutului Oncologic București (IOB), prin decizia Ministerului Sănătății, publicată în Buletinul Oficial în februarie 1949. Ulterior, IOB începe să funcționeze din data de 21 decembrie 1949.
Inițial, Institutul a fost condus de către Prof. Dr. Octav Costăchel, apoi de către Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu.
Institutul Oncologic a fost primul spital în cadrul căruia au fost aplicate metode complexe de tratament al tumorilor, combinându-se chimioterapia, hormonoterapia, radioterapia și chirurgia.
În februarie 1989, activitatea Institutului a fost transferată în complexul medical de pe platforma Fundeni. În prezent, sediul dispune de un număr mare de spații destinate examinării și efectuării tratamentului cu citostatice, inclusiv a bolnavilor tratați în ambulatoriu, săli de operații, spații pentru prestații diagnostice și de laborator, de investigație radiologică sau cu radioizotopi, ecograf, computer – tomograf, secții clinice, precum și facilități de iradiere cu instalații performante, necesare pentru întocmirea planului terapeutic și efectuarea de tratamente cu energii înalte.
Activitatea Institutului este complexă. Munca de asistență medicală oncologică, de cercetare, învățământ, normele metodologice și formare a cadrelor de specialitate și, de asemenea, competența specialiștilor noștri în rezolvarea problemelor multiple și dificile din cazuistică explică prestigiul deosebit de care se bucură azi Institutul, în rândul bolnavilor și al specialiștilor, atât pe plan național, cât și internațional.