Laborator Radioterapie cu Energii Înalte (L.R.T.E.I.)

Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București oferă pacienților oncologici modalități terapeutice atât de radioterapie externă cât și radioterapie internă, de cea mai înaltă calitate, ușor accesibile, bazate pe o expertiză medicală personalizată având în dotare acceleratoare liniare medicale de ultimă generație Elekta Infinity și Varian TrueBeam, cu precizie ridicată și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase.

Echipa de tratament include:

 • Medicul radioterapeut – este medicul care stabilește și coordonează planul de tratament; evaluează și tratează efectele secundare;
 • Asistenta medicala – sprijină și asista pacientul în cursul tratamentului.
 • Fizicianul – se asigură că echipamentul furnizează doza prescrisă pentru fiecare plan de tratament și ca echipamentul funcționează în mod corespunzător.

Atât acceleratorul medical TrueBeam produs de Varian Medical Systems din Statele Unite, cât și acceleratorul Infinity produs de Elekta în Suedia sunt în acest moment cele mai avansate echipamente disponibile folosite în tratamentele de radioterapie în marile centre medicale din lume.

Tratamentele de radioterapie efectuate în Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucuresti au minim de efecte secundare la nivelul organelor sau a țesuturilor sănătoase din vecinătatea tumorii, fără a avea influențe majore asupra calității vieții pacienților.

Acceleratoarele medicale Varian TrueBeam și Elekta Infinity sunt cele mai noi tehnologii de radioterapie care revoluționează tratamentul cancerului. Sistemele TrueBeam și Infinity utilizează multe tehnici inovatoare, cu sisteme de control care sunt complet reconstituite pentru a sincroniza imaginea, poziționarea pacientului, gestionarea mișcării și tratarea dinamică.    

Ce este radioterapia

Radioterapia externă este un tratament local, care țintește o anumită regiune a corpului pentru tratamentul cancerelor de orice fel. Radioterapia externă utilizează radiații ionizante pentru a distruge celulele tumorale. Tehnologia folosită în prezent pentru radioterapia externă oferă proceduri automate și foarte bine dozate, pentru ca procedura terapeutică să fie sigură, eficientă și precisă.

Radioterapia acționează asupra acestor celule pe doua cai:

 • Directă – distruge în mod direct celula canceroasă.
 • Indirectă – produce modificări la nivelul metabolismului celulei canceroase, modificări care vor conduce la moartea acesteia.

Radioterapia poate fi folosita drept metodă unică de tratament sau în asociere cu tratamentul chirurgical sau/și chimioterapie. Radioterapia este preferată metodelor chirurgicale pentru că protejează țesutul sănătos și organele, prevenind astfel pierderea funcționalităților. Decizia de a trata o tumora cu radiații se bazează pe localizarea tumorii primare și pe gradul de radiosensibilitate al celulelor canceroase. Tumorile radiosensibile răspund prompt și arata o regresie după administrarea de doze moderate de radiații.

Despre radioterapie
 • Radioterapia cu arc modulată volumetric (RapidArc) distribuie dozele de radiații uniform datorită rotației complete la 360 de grade și variației de viteză a acceleratorului liniar.
 • Radioterapia 3D conformațională folosește imagini CT, RMN sau PET-CT pentru identificarea tridimensională exactă a volumului tumoral care trebuie tratat și pentru reducerea efectelor secundare ale iradierii.
 • Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT) este o formă de radioterapie 3D care modelează forma și intensitatea fasciculelor iradiante pentru ca doza distribuită în volumul tumoral să fie precisă și să aibă efectul terapeutic dorit.
 • Radioterapia ghidată imagistic (IGRT) utilizează tehnologie imagistică avansată și detectează în timpul procedurii modificările tumorale, fiind folosită de obicei în tratamentul tumorilor dependente de mișcările respiratorii.

Radioterapia poate fi folosita ca:

Scop Curativ

Multe tipuri de cancer pot fi vindecate prin radioterapie sau radioterapie combinată cu chirurgia și/sau chimioterapia; când este utilizată înaintea altor tratamente, are ca scop reducerea dimensiunilor tumorale, iar când este utilizata după alte terapii scopul îl constituie oprirea creșterii celulelor tumorale restante.

Radioterapia curativa poate fi:

 • Definitivă în cazul tumorilor inoperabile, al contraindicațiilor medicale importante sau atunci când reprezintă cea mai eficientă metoda pentru a elimina tumorile;
 • Adjuvantă sau postoperatorie iradiere după intervenția chirurgicala numai când exista riscul reapariției tumorii în aceeași zona;
 • Preoperatorie are ca scop reducerea tumorii primare, când tumora nu se poate opera în faza inițială.

Radioterapia definitivă, ca singura modalitate de tratament, este utilizată, de exemplu, în anumite stadii ale bolii Hodgkin, unele limfoame non-Hodgkiniene, neoplasmele sistemului nervos central și unele tipuri de cancere cutanate, anumite carcinoame ale capului și gatului, stadii inițiale ale carcinomului de prostată, tumori ginecologice.

Scop Paliativ

Ameliorarea simptomelor; uneori vindecarea cancerului nu este posibilă, dar ameliorarea simptomelor face viața pacientului mai confortabila.

Radioterapia paliativa tratează probleme specifice cauzate de cancer, cum sunt durerea sau sângerarea. Reducerea dimensiunilor tumorale duce implicit la scăderea presiunii exercitate de tumora pe organele de vecinătate (de exemplu, creier sau măduva spinării).

Radioterapia poate fi administrată din exteriorul organismului (extern) sau din interiorul corpului (intern, brahiterapie/terapie interstițială); pacientul poate beneficia de un singur tip de radioterapie sau de o combinație a ambelor tipuri.

În cazul acestei abordări a tratamentului, sursa de radiație ionizanta este plasată în apropierea sau în interiorul țesutului neoplazic (brahi-distanță scurtă).

Tehnici folosite în brahiterapie:

 • Brahiterapia interstițială – sursa este plasată în țesuturile tumorale.
 • Brahiterapia intracavitară – sursa este plasată într-o cavitate a corpului, precum uter sau vagin.
 • Brahiterapia de suprafață – sursa este plasată pe suprafața pielii.

Brahiterapia este cel mai frecvent utilizată în cancerul cervical (al colului uterin). În zona ginecologică, brahiterapia se poate face fără intervenție chirurgicală, în ambulatoriu. Procedura constă în inserarea de aplicatori în jurul țesutului tumoral, fixarea lor cu o clema specială pentru a le menține în poziție și apoi conectarea lor la instalația de brahiterapie Varian GammaMed.

Echipa

icon_medic_a_iob

Dr. Ileana
Ionescu

Medic Primar Radioterapie – medic coordonator

Asistenţi medicali şi alte specialităţi

Baciu Ancuța – Fizician Specialist
Angheluță Elena – Fizician
Cipu Diana Veronica – Fizician
Dumitru Nicolae – Fizician
Lupu Simona – Fizician
Oprea Mihail Alexandru – Fizician
Sîrbu Cristina – Fizician
Smău Amalia Maria – Fizician
Croitoriu Mădălina – Fizician Medical

Asist. Grosu Valentin Ștefan – Asistent șef
Asist. Pascu Costel Daniel    
Asist. Dumitru Leontin Ionut    
Asist. Ivan Nicușor    
Asist. Ivașc Lenuța    
Asist. Coliță Andrei    
Asist. Petrache Mariana    
Asist. Pană Teodor    
Asist. Tufeanu Jeanina    
Asist. Vizitiu Claudiu    
Asist. Bălăban Ioana    
Asist. Burcea Georgeta    
Asist. Alexe Lili    
Asist. Banu (Neagu) Valerica    
Asist. Calușeriu Mihaela Brîndusa    
Asist. Ene Steluța    
Asist. Grosu Angela    
Asist. Iancu Florian    
Asist. Ianole Gigi    
Asist. Nibi Mioara    
Asist. Vasile Raluca Mihaela    
Asist. Vasilică Cătălina Ana    
Asist. Zamfir Simona    
Asist. Ivașc Veronel Ionel    

Contact

Program