Doctorul Virgiliu Mihail Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic „Al. Trestioreanu” București (IOB), a declarat că numărul pacientelor testate impotriva cancerului de col uterin si mamar a crescut considerabil datorită colabărarii cu voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului. Doar anul trecut, voluntarii au desfășurat 13 activități în cadrul campaniei de “Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”.

“A fost greu la început. E adevarat ca voluntarii ne-au ajutat foarte mult la organizare, lumea a inceput sa ne cunoască, astfel încât, după aproape doi ani de zile am ajuns la aproape 700 de femei investigate. Datele arată ca din 2018 suntem la 38% investigații efectuate în județul Ilfov. Acesta este un procent foarte bun avand in vedere că pe țară avem un procent la examenul Babeș Papanicolau de doar 10%. In continuare, primim cereri pentru examinare din Ilfov. Au apărut cerințe și pentru a ieși din județul Ilfov, să mergem în țară cu campania. In cadrul campaniei de “Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” am început să facem un examen clinic la sân după care facem recomandări femeilor, eventual, dacă găsim nodul la sân pentru ecografie și mamografie. De altfel, venim în întâmpinarea programului Ministerului Sănătății următorul program care va începe să se desfășoară pentru cancerul de sân. Aici e și un lucru îmbucurător: din 160 de femei examinate, în jur de 10-15 au venit la Institut să își continuie investigatiile. Două sau chiar trei dintre ele s-au și operat. Așa că partea de sân merge un pic mai bine”, a declarat doctorul Virgiliu Mihail Prunoiu.

Voluntarii de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului organizează atât campanii de prevenție si depistare a cancerului, cât și acțiuni care vin în întâmpinarea pacienților de la Spitalul Fundeni, Institutul Oncologic București și de la Centrul de Ingrijiri Paliative Sfântul Nectarie.

Danut Pruna, coordonatorul volutarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a concluzinat: “Noi, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, încercăm să venim în sprijinul oamenilor. Fie prin campania de “Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”, fie prin organizarea unor evenimente în jurul pacientilor de la Spitalul Fundeni, Institutul Oncologic București și Centrul de Ingrijiri Paliative Sfântul Nectarie. Noi, prin aceste actiuni, incercam să-i incurajam si sa le aratam ca nu sunt singuri in lupta cu cancerul. Referitor la campania de “Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” este o campanie foarte buna, care a reușit să ajute foarte multe femei si a fost luată ca și exemplu de alte instituții medicale. Este important ca am reusit sa dam un exemplu ca se poate si sa aratam ca doar unindu-ne putem limita numarul cazurilor de deces prin depistarea precoce. Totodată, este important că ne bucuram de sprijinul Direcției de Sănătate Publică din județul Ilfov, unde am implementat această campanie. Cu sprijinul acestei institutii, medicii de familie si oficialitatile locale au fost informate despre existenta noastra si de modul cum ne pot contacta pentru a desfasura aceasta activitate la ei.

In intreaga lume, sunt confirmate aproximativ 500.000 cazuri noi de cancer de col uterin, in fiecare an. Din păcate, in comunitatea europeana, Romania ocupa un loc fruntaș cu aproximativ 4000 de femei depistate cu cancer de col pe an. Dintre acestea, aproximativ 2000 decedează. La fel pentru cancerul de sân ocupăm și acolo un loc fruntaș. Din păcate sunt descoperite cazuri multe în fază avansată între stadiul 2 și stadiul 4 al bolii.

Toate actiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale se desfasoara cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel, si sub coordonarea Arhim. Ciprian Gradinaru.