Secția Clinică de Chirurgie Toracică din Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București, clinică a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București este o secție cu tradiție, fiind creată de către și sub îndrumarea domnului Prof. univ. dr. Teodor Horvat în octombrie 2009, prin mutarea Clinicii de Chirurgie Toracică de la Spitalul Clinic de Urgență Militar Central.
Înființată inițial în 1994, în această unitate de învățământ medical s-a efectuat pregătirea medicilor rezidenți în specialitatea chirurgie toracică, dar și a medicilor din alte specialități chirurgicale conexe, care au în programă un stagiu de chirurgie toracică. De altfel, timp de 10 ani, acesta a reprezentat singurul centru de pregătire a chirurgilor toracici din București.
Până în prezent, în clinică s-au format peste 60 de chirurgi toracici din România. Activitatea de cercetare continuă în cadrul școlii doctorale în prezent fiind în pregătire 6 teze de doctorat sub conducerea domnului Profesor Horvat. În cadrul clinicii susținem cursuri pentru studenții de anul IV în română și în limba engleză pentru studenții străini.
Activitatea medico-chirurgicală cuprinde toată patologia chirurgicală toracică – în clinică, cu excepția transplantului pulmonar. Se efectuează toate tipurile de intervenții chirurgicale toracice: pleuro-pulmonare, pe peretele toracic, la nivelul cavității pleurale, la nivelul mediastinului, al esofagului, la nivelul regiunilor de graniță toraco-abdominală și cervico-toracică, precum și intervenții de chirurgie generală pentru bolnavii cu patologie abdominală asociată patologiei toracice.
Afecțiunile pe care le tratăm în Secția Clinică de Chirurgie Toracică sunt: cancer bronho-pulmonar (tumori limitate la plămân sau tumori invadante în coaste, mediastin, pericard, vase pulmonare, diafragm etc.), alte tumori la nivel pulmonar, bronșic și traheal, noduli pulmonari, metastaze pulmonare, diverticuli esofagieni, achalazie, hernii hiatale și alte hernii diafragmatice, tumori ale peretelui toracic (inclusiv ale diafragmului), tumori de mediastin (inclusiv extirparea timusului în miastenia gravis), pleurezii, pericardite, coastă cervicală și alte sindroame de apertură toracică superioară etc. Sunt abordate chirurgical patologii de înaltă dificultate (mezotelioame, cancer esofagian).
În ultimii ani activitatea chirurgicală s-a orientat, conform trendului european și mondial, către tehnicile chirurgicale miniinvazive ce constituie în prezent cea mai mare parte din activitatea secției. În acest scop o parte din personalul secției a urmat cursuri de specializare în chirurgia miniinvazivă în Europa și Asia devenind promotori ai chirurgiei toracice video-asistate în România. Ulterior au organizat cursuri de chirurgie toracică minim-invazivă și în România cu prezență fizică și on-line.
În aceasta secție sunt diagnosticați, tratați pacienți din toata țara, cu multe cazuri dificile, deosebite refuzate în alte spitale.
Cancerul pulmonar reprezintă cauza celor mai multe decese înregistrate în cazul bolnavilor de cancer la nivel mondial. Conform rapoartelor oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății, 1.76 milioane de decese cauzate de cancerul pulmonar au fost înregistrate doar în anul 2018.
În România, datele oferite de către EUROSTAT indică faptul că 4% dintre decese sunt cauzate de cancerul pulmonar, situându-l astfel pe primul loc ca și număr de victime. Cancerul pulmonar este una dintre cele mai dificile forme de cancer în ceea ce privește detectarea, prevenția și tratarea lui.
Fiind o specialitate complexă, chirurgia toracică poate să abordeze cu succes o serie de patologii aflate la granița dintre diferitele specialități chirurgicale datorită caracterului multidisciplinar al spitalului. Susținem abordul multidisciplinar al pacientului oncologic prin participarea activă la comisiile multidisciplinare.
Medic Primar Chirurgie Toracică – șef de secție; Competență endoscopie bronșică
Medic Primar Chirurgie Toracică; Medic Primar Chirurgie Generală; Supraspecializare în transplantul pulmonar, traumatologia toracicǎ;
Medic Primar Chirurgie Toracică; Competență endoscopie bronșică
Medic Specialist Chirurgie Toracică; Medic Primar Chirurgie Generală; Competență endoscopie bronșică; Competență Chirurgie Laparoscopică
Medic Primar Chirurgie Toracică; Competență endoscopie bronșică
Asistent șef
Majoritatea chirurgilor din secție au și competență de endoscopie bronșică, efectuând examinări bronhoscopice la pacienții proprii dar și la pacienții din celelalte secții ale Institutului, precum şi la pacienţi externi. Altă direcție în care dorim să ne dezvoltăm este cea a bronhologiei intervenționale.
Secția este amplasată la etajul 5 și are un număr de 14 saloane cu un total de 34 de paturi.
Blocul Operator Chirurgie Toracică este amplasat la etajul 1 al clădirii principale și este compus din 2 săli de operații, a fost amenajat în 2011.
Asist. Radu Andreea Luiza
Asist. Moț Daniela Cristina
Asist. Pîslan Nicoleta Bianca
Asist. Tănăsescu Violeta Elena
Asist. Marin Eugenia Adriana
Asist. Petrescu Elena
Asist. Zavera Elena Cătălina
Asist. Ionișă Adriana Raluca
Asist. Moțica Raluca Georgiana
Asist. Popa Luminița
Asist. Andrei Claudia Antoanela
Asist. Nae Mihaela