Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București oferă pacienților oncologici modalități terapeutice atât de radioterapie externă cât și radioterapie internă, de cea mai înaltă calitate, ușor accesibile, bazate pe o expertiză medicală personalizată având în dotare acceleratoare liniare medicale de ultimă generație Elekta Infinity și Varian TrueBeam, cu precizie ridicată și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase.
Echipa de tratament include:
Atât acceleratorul medical TrueBeam produs de Varian Medical Systems din Statele Unite, cât și acceleratorul Infinity produs de Elekta în Suedia sunt în acest moment cele mai avansate echipamente disponibile folosite în tratamentele de radioterapie în marile centre medicale din lume.
Tratamentele de radioterapie efectuate în Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucuresti au minim de efecte secundare la nivelul organelor sau a țesuturilor sănătoase din vecinătatea tumorii, fără a avea influențe majore asupra calității vieții pacienților.
Acceleratoarele medicale Varian TrueBeam și Elekta Infinity sunt cele mai noi tehnologii de radioterapie care revoluționează tratamentul cancerului. Sistemele TrueBeam și Infinity utilizează multe tehnici inovatoare, cu sisteme de control care sunt complet reconstituite pentru a sincroniza imaginea, poziționarea pacientului, gestionarea mișcării și tratarea dinamică.
Radioterapia externă este un tratament local, care țintește o anumită regiune a corpului pentru tratamentul cancerelor de orice fel. Radioterapia externă utilizează radiații ionizante pentru a distruge celulele tumorale. Tehnologia folosită în prezent pentru radioterapia externă oferă proceduri automate și foarte bine dozate, pentru ca procedura terapeutică să fie sigură, eficientă și precisă.
Radioterapia acționează asupra acestor celule pe doua cai:
Radioterapia poate fi folosita drept metodă unică de tratament sau în asociere cu tratamentul chirurgical sau/și chimioterapie. Radioterapia este preferată metodelor chirurgicale pentru că protejează țesutul sănătos și organele, prevenind astfel pierderea funcționalităților. Decizia de a trata o tumora cu radiații se bazează pe localizarea tumorii primare și pe gradul de radiosensibilitate al celulelor canceroase. Tumorile radiosensibile răspund prompt și arata o regresie după administrarea de doze moderate de radiații.
Radioterapia poate fi folosita ca:
Scop Curativ
Multe tipuri de cancer pot fi vindecate prin radioterapie sau radioterapie combinată cu chirurgia și/sau chimioterapia; când este utilizată înaintea altor tratamente, are ca scop reducerea dimensiunilor tumorale, iar când este utilizata după alte terapii scopul îl constituie oprirea creșterii celulelor tumorale restante.
Radioterapia curativa poate fi:
Radioterapia definitivă, ca singura modalitate de tratament, este utilizată, de exemplu, în anumite stadii ale bolii Hodgkin, unele limfoame non-Hodgkiniene, neoplasmele sistemului nervos central și unele tipuri de cancere cutanate, anumite carcinoame ale capului și gatului, stadii inițiale ale carcinomului de prostată, tumori ginecologice.
Scop Paliativ
Ameliorarea simptomelor; uneori vindecarea cancerului nu este posibilă, dar ameliorarea simptomelor face viața pacientului mai confortabila.
Radioterapia paliativa tratează probleme specifice cauzate de cancer, cum sunt durerea sau sângerarea. Reducerea dimensiunilor tumorale duce implicit la scăderea presiunii exercitate de tumora pe organele de vecinătate (de exemplu, creier sau măduva spinării).
Radioterapia poate fi administrată din exteriorul organismului (extern) sau din interiorul corpului (intern, brahiterapie/terapie interstițială); pacientul poate beneficia de un singur tip de radioterapie sau de o combinație a ambelor tipuri.
În cazul acestei abordări a tratamentului, sursa de radiație ionizanta este plasată în apropierea sau în interiorul țesutului neoplazic (brahi-distanță scurtă).
Tehnici folosite în brahiterapie:
Brahiterapia este cel mai frecvent utilizată în cancerul cervical (al colului uterin). În zona ginecologică, brahiterapia se poate face fără intervenție chirurgicală, în ambulatoriu. Procedura constă în inserarea de aplicatori în jurul țesutului tumoral, fixarea lor cu o clema specială pentru a le menține în poziție și apoi conectarea lor la instalația de brahiterapie Varian GammaMed.
Medic Primar Radioterapie – medic coordonator
Baciu Ancuța – Fizician Specialist
Angheluță Elena – Fizician
Cipu Diana Veronica – Fizician
Dumitru Nicolae – Fizician
Lupu Simona – Fizician
Oprea Mihail Alexandru – Fizician
Sîrbu Cristina – Fizician
Smău Amalia Maria – Fizician
Croitoriu Mădălina – Fizician Medical
Asist. Grosu Valentin Ștefan – Asistent șef
Asist. Pascu Costel Daniel
Asist. Dumitru Leontin Ionut
Asist. Ivan Nicușor
Asist. Ivașc Lenuța
Asist. Coliță Andrei
Asist. Petrache Mariana
Asist. Pană Teodor
Asist. Tufeanu Jeanina
Asist. Vizitiu Claudiu
Asist. Bălăban Ioana
Asist. Burcea Georgeta
Asist. Alexe Lili
Asist. Banu (Neagu) Valerica
Asist. Calușeriu Mihaela Brîndusa
Asist. Ene Steluța
Asist. Grosu Angela
Asist. Iancu Florian
Asist. Ianole Gigi
Asist. Nibi Mioara
Asist. Vasile Raluca Mihaela
Asist. Vasilică Cătălina Ana
Asist. Zamfir Simona
Asist. Ivașc Veronel Ionel